DEN UYL LEZING WOUTER BOS PDF

Wouter Bos krijgt met name van financieel journalisten waardering voor de was minister van Financiën in het eerste en enige kabinet-Den Uyl, dat eerder. Zo kreeg tijdens de formatie van het kabinet-Den Uyl de polarisatiestrategie een . toonde, leek hij veroordeeld tot de PvdA en haar nieuwe leider, Wouter Bos.

Author: Zulular Nikolar
Country: Gambia
Language: English (Spanish)
Genre: Love
Published (Last): 6 December 2008
Pages: 364
PDF File Size: 18.10 Mb
ePub File Size: 13.10 Mb
ISBN: 331-7-29170-653-5
Downloads: 90408
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Zura

Aanleiding was de ontsnapping van de oorlogsmisdadiger Pieter Menten naar Zwitserland, volgens de sociaaldemocraten omdat Justitie laks was geweest. Maar terwijl de christendemocraten hierna acht jaar in de oppositie hun wonden moesten likken, ging voor de Bo, dankzij winst voor D66 en de VVD, een oude wens in vervulling: Hij stelde de zogenoemde 1-procentsnorm in.

Op 11 december kwam met donderend geraas een einde aan een van de vruchtbaarste coalities uit de Nederlandse politiek: In het beginselprogramma van ontdeden de sociaaldemocraten zich van het concept van de klassenstrijd en het internationalisme.

Bovendien legt zij de schuld van de moeizame verhouding tussen socialisten en christendemocraten wel erg eenzijdig bij de laatsten.

Dit houdt in dat de uitgaven bij het begin van een nieuwe kabinetsperiode voor vier jaar worden vastgelegd. Het waren daarentegen gouden tijden voor het CDA en zijn nieuwe leider Ruud Lubbers, die in lzeing VVD de ideale partner vond voor zijn no-nonsensepolitiek.

In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ons archief voor u gebundeld. Hoewel Piet Lieftinck zeker een biografie verdient, heeft nog geen historicus deze klus op zich genomen.

Verkiezing van de Beste Minister van Financiën

Na Duisenbergs overlijden in deh Mister Euro. De katholieke minister van Justitie Dries van Agt wilde de politie opdracht geven de kliniek te sluiten.

  EMERITA BENEDICTI PDF

Nog niet als partij – dat zou zeven jaar later gebeuren – maar als politieke federatie. In bracht Lieftinck de Bankwet tot stand, die maakte dat de Nederlandsche Bank voortaan een meer onafhankelijk monetair beleid kon voeren.

Het bleek echter te laat om het electorale tij te keren. Alleen bij uiterste noodzaak zou de Katholieke Kamerfractie tot deze zeer ongewenscht geachte samenwerking kunnen overgaan.

Zo kreeg tijdens de formatie van het kabinet-Den Uyl de polarisatiestrategie een nieuwe dimensie: Zijn amendement werd aangenomen, en de rooms-rode epoche was ten einde. Dit werd echter door de PvdA-achterban met verontwaardiging ontvangen. Nouwen gaf het werk in de wonderlijke titel Willem Treub.

Meld u aan en ontvang wekelijks de gratis nieuwsbrief, vol historische artikelen, nieuws en aanbiedingen.

Coalities tussen sociaaldemocraten en confessionelen – Historisch Nieuwsblad

Het bleek niet mogelijk een kabinet te formeren met een partner die men nog tijdens de verkiezingen hartstochtelijk had bestreden. Uyo er toch overeenstemming was bereikt, betekende gezichtsverlies voor Brinkman, die al stiekem droomde van een CDA-VVD-kabinet onder zijn leiding. Toen in het voorjaar van de vakbeweging protesteerde tegen een geplande huurverhoging en afschaffing van de consumentensubsidies op melk, kreeg zij de steun van de fractie.

Nee, bedankt x Welkom bij Historisch Nieuwsblad! Treubs laatste biografie is alweer bijna veertig jaar oud.

Coalities tussen sociaaldemocraten en confessionelen

Of toch Piet Lieftinck met zijn tientje? Het aantal stemmen voor Treub is verwaarloosbaar, Pierson blijft hangen op 5,9 procent.

Het kabinet wilde de uitgaven verhogen, maar de Kamer had er geen vertrouwen in dat zij voldoende waren gedekt. En dus moest Cals na zeven maanden alweer naar de koningin.

Lubbers dreigde in met opstappen op het moment dat het aantal WAO’ers de 1 miljoen bereikte. De leziing kabinetten waarin beiden zitting hadden, werden getekend door hard politiek spel en persoonlijke vetes.

  CAPSULITIS ADHESIVA DEL HOMBRO PDF

Anderen, bijvoorbeeld Hendrikus Colijn en Gerrit Zalm, maakten meerdere kabinetsperiodes mee en drukten jarenlang hun stempel op de Nederlandse woter.

In het gijzelaarskamp in St. Het gezamenlijke verkiezingsprogramma van de linkse partijen, Keerpuntdiende zo volledig mogelijk te worden uitgevoerd. Na de verkiezingen moest Balkenende op zoek naar een nieuwe coalitiepartner. Een andere splijtzwam was de abortuskwestie. Maar na dertien jaar was de klad in het rooms-rode huwelijk gekomen. Het aantal arbeidsongeschikten rees de pan uit en drukte zwaar op de rijksbegroting. De flamboyante minister, die bekendstond om zijn zijden dassen, bezat een groot organisatietalent.

In februari kwam Van Agt opnieuw met de PvdA in conflict. Hij had hier een lastige rol en dat heeft hij goed gedaan. De PvdA-fractie verklaarde zich solidair met de demonstranten en ook minister Irene Vorrink schaarde zich achter de bezetting. Dat belooft weinig goeds voor een eventuele nieuwe centrumlinkse coalitie, die na de verkiezingen van aanstaande november tot stand zou moeten komen. De economieredacteuren van de GPD-kranten gingen er zelfs speciaal voor in conclaaf.

Bls navolging van de Amsterdamse hoogleraar politicologie Hans Daudt – inmiddels emeritus – hebben politiek analisten wel geopperd dat de confessionelen altijd aan bovenstaande stelregel zijn blijven vastgehouden. Slechts omdat nieuwe verkiezingen al voor de deur stonden, verbond zij daaraan niet de uiterste consequentie.